Pizzaens historie

Pizza i sin mest grunnleggende form som krydret flatbrød har lang og sentral historie fra Middelhavet. Flere kulturer, inkludert grekerne og fønikerne, spiste flatbrød laget av mel og vann. Deigen ble tilberedt ved å legge den på en varm stein og deretter krydret med urter. Grekerne kalte denne "pizzaen" plankuntos, og ble brukt som en spiselig tallerken. Disse tidlige pizzaene ble spist fra Roma til Egypt til Babylon, og ble rost i skyene av de gamle historikerne Herodotus og Cato den eldre.

Introduksjonen av tomater i italiensk mat på 1700- og begynnelsen av 1800-tallet ga oss den moderne italienske pizzaen. Selv om tomater nådde Italia på 1530-tallet, ble det først antatt at de var giftige og bare ble dyrket for pynt. Imidlertid begynte de innovative, og sannsynligvis sultne, bøndene i Napoli å bruke den antatt dødelige frukten i mye av maten de lagde, inkludert i de tidlige pizzaene.

Det tok litt tid før resten av samfunnet godtok den nye retten. Når medlemmene av det lokale aristokratiet prøvde pizzaen kunne de derimot ikke få nok av den, som på dette tidspunktet ble solgt på gatene i Napoli. Etter hvert som pizzaens popularitet økte ble det mulig å bestille pizza i egne pizzarestauranter. I 1830 åpnet "Antica Pizzeria Port'Alba", antatt verdens første ordentlige pizzarestaurant, i Napoli. Denne ærverdige pizzarestauranten produserer fortsatt mesterverk den dag i dag.

Det er ingen vei tilbake når du har prøvd en ekte hjemmelaget italiensk pizza.

Vi byr på ekte hjemmelaget italiensk pizza og noen nøye utvalgte italienske retter.

Byens beste pizza


Porto13 Pizzeria & Bar


Vårt mål er å servere byens beste pizza til deg og dine. Velkommen til oss i Porto13 Pizzeria & Bar midt i Bergen sentrum!

En del av Bergen Harbour Group